Kaikki työt

On niin monta joulua kuin on tyyliäkin

Joulu on vähittäiskaupalle vuoden tärkein sesonki, niin myös Sokokselle. Haasteena oli luoda brändin ytimestä ponnistava, kilpailijoista erottuva, ostoon ohjaava konsepti, jolla markkinoimme kaikkia Sokoksen tuotealueita: kauneus, muoti ja koti.

Luova ratkaisu ja toteutus

Suunnittelimme kampanjan, joka suhtautuu jouluun perinteistä poiketen, silti raikkaan kaupallisesti ja brändin mukaisesti. Joulu merkitsee jokaiselle eri asioita. Joskus se voi luoda myös paljon paineita. Viestimme ettei ole yhtä oikeaa tapaa viettää joulua. Sokokselta löytyy kyllä kaikkea: On yhtä monta joulua kuin on tyyliäkin. Perinteistä poikkesimme myös joulufilmissä, jonka tyylilaji on tutumpi sosiaalisen median kanavista kuin lineaarisesta tv:stä. Epätyypillinen tyylivalinta herättää huomion mainosvirrassa ja puhuttelee myös nuorempaa kohderyhmää tavoitteidemme mukaisesti.

Tulokset

Perinteisestä joulumainonnasta poikkeava, värikäs kampanja on otettu riemukkaasti vastaan sekä asiakkaan että kuluttajien puolella. Viesti omannäköisestä joulusta toimii tähän maailmanaikaan armollisella tavalla ohjaten kuitenkin vahvasti ostoon. Värikkäät mainokset säväyttävät synkimpänä vuodenaikana ja erottuvat edukseen. Kokonaisuudessaan monikanavainen kampanja on kuin jouluherkku.

Tiedustelut

Linda Capelletti

Asiakkuusjohtaja, partner
+358 40 664 5101
linda@sherpa.fi

It feels like an utopian daydream. Far-fetched. Absurd. Impossible. Until it isn’t.

Suomella on lähes maailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet. Siksi Suomi halusi ottaa inklusiivisen ja ratkaisukeskeisen johtajan roolin globaalina ilmastotoimijana, joka kehittää ratkaisuja  yhdessä muiden maiden kanssa ja tarjoaa osaamistaan muille.

Suunnittelimme ja toteutimme Ulkoministeriölle rohkean viestintäkonseptin, joka kertoo maailmalle Suomen ilmastotoimijuudesta. Konsepti kiteytettiin yhteen englanninkieliseen sanaan: UNTIL.

Konsepti tuotti edustustoille lisäarvoa ja auttoi heitä viestimään Suomesta innovatiivisena ilmastotoimijana, herätti kansainvälistä kiinnostusta ja huomiota sekä tuki Suomen ilmastotarinaa ja vahvisti kansainvälistä profiilia.

Kun Sauli Niinistö piti puheenvuoronsa Glasgown ilmastokokouksessa, hän siteerasi konseptia sanoen: “change may seem inconceivable but only until we act.”

Tiedustelut

Lea von Fieandt

Asiakkuusjohtaja
+358 40 834 8896
lea@sherpa.fi

Lähentykää ja löytäkää toisenne

Lähtötilanne

TE-live on maksuton palvelu, joka yhdistää työnantajat ja työnhakijat uudella tavalla. Livelähetyksissä työnantaja kertoo yrityksestä ja tarjolla olevista työpaikoista. Työnhakijat pääsevät anonyymisti esittämään kysymyksiä yritykselle. Lähetykset ovat myöhemmin nähtävissä tallenteina.Tehtävämme oli lanseerata palvelu valtakunnallisesti keväällä 2022.

Luova ratkaisu ja toteutus

TE-live lähentää työnhakijoita sekä työnantajia – heitä erottaa vain näytön lasi. Halusimme nostaa tämän havainnon keskiöön ja leikkiä sillä huomiota herättävästi. Viesti- ja mediavalinnoilla puhuttelemme molempia kohderyhmiämme, sekä työnhakijoita että työnantajia.

 

 

Tavoitteet ja tulokset

Päätavoite on nostaa palvelun tunnettuus valtakunnallisesti kaikkien tietoon. Vuonna 2022 tavoitteena on tuottaa 1500 TE-live -lähetystä.

Kampanja on juuri startannut, joten odotamme vielä tuloksia. Asiakas on ollut konseptiin erittäin tyytyväinen, ja TE-liven oma tiimi on aktiivisesti jakanut materiaalia kaikissa kanavissaan.

Tiedustelut

Tommi Kortesniemi

Luova johtaja, partner
+358 50 3000 523
tommi@sherpa.fi

Sokos on ollut osa suomalaista arkea ja juhlaa jo 70 vuotta. Juhlavuosi haluttiin tehdä näkyväksi meille jokaiselle ympäri Suomen. Valtakunnallisuus – kotimaisuuden ja vastuullisuuden ohella – on tärkeä arvo Sokokselle ja meille asiakkaille.

Vaikka Sokoksella on arvokas historia, nostalgiaan ei haluttu vajota. Aina ajankohtainen Sokos lanseerasi Tyylin tavaratalo -konseptin, joka näkyy ja kuuluu kaikessa markkinointiviestinnässä juhlavuoden ajan.

Konseptilla ja sen toteutuksilla todennetaan tavarataloketjun valtakunnallisuutta ja vahvistetaan palveluosaamista tyylin asiantuntijoina niin kivijalassa kuin verkkokaupassakin. Sokos, tyylin tavaratalo, esitellään tyylikkäiden asiakkaidensa kautta, joiden kanssa pitkää, menestyksekästä taivalta juhlitaan koko vuosi.

Tiedustelut

Linda Capelletti

Asiakkuusjohtaja, partner
+358 40 664 5101
linda@sherpa.fi

Robert Paulig Roastery

Asiakkaamme Robert Paulig Roasteryn arvojen ytimessä on yhteistyö ja kahvialan vanhojen käytäntöjen rikkominen. Arvoilleen uskollisesti Robert Paulig Roastery lyöttäytyi yhteen kilpailijansa Artisan Cafén kanssa luodakseen tyylikkään neljännen aallon kahvin. Neljättä trendiaaltoa määrittävät tieteellinen ajattelu, yksityiskohdat ja kokemuksellisuus kahvimaailmaan tuotuina.

Erityislaatuiselle kahville haluttiin erityislaatuinen pakkaus, jolla on myös muu funktio pakkauskäytön lisäksi. Pakkauksella haluttiin viestiä sekä uuden aallon syvästä kahviymmärryksestä että Robert Paulig Roasteryn luonnonläheisestä brändistä.

Projektin alusta lähtien tavoitteet olivat selkeät. Tällä kahvilla haluttiin ravistella kahviyhteisöä ja loistaa alan kilpailuissa.

Luova ratkaisu ja toteutukset

Neljännen aallon hengessä pakkausratkaisu haluttiin viedä askelta pidemmälle. Tavoitteena oli yhdistää premium-kahvin laatu ja tyylikkyys, neljännen aallon tieteellinen pieteetti, sekä Robert Paulig Roasteryn luonnon kiertokulkua kunnioittava henki. Pakkausta lähestyttiin konkreettisena osana kahvipavun matkaa.

Pakkauksen muoto ja graafinen tyyli viittaavat laboratoriomaailmaan nyökkäyksenä neljättä aaltoa määrittävään tieteelliseen ajatteluun. Kliinisyyttä torjuu lämmin, maatuva materiaalivalinta.

Jokaiseen kahvikupilliseen on käytetty suuri määrä aikaa, vaivaa ja energiaa. Siksi suunnittelussa koettiin tärkeänä, että kahvipavun elinkaari ei pääty pakkaukseen. Pakkauksen sisäpohjaan on istutettu douglaskuusen siemeniä, jotka menestyvät käytettyjen kahvinpurujen pH-arvossa, ja joiden itämisalustana kahvi saa uuden elämän.

Tulokset

Pakkaus on ollut eniten huomiota saanut projekti Robert Paulig Roasteryn historiassa. Konseptilla päästiin asetettuihin tavoitteisiin: itse kahvi valittiin vuoden 2020 Suomen parhaiden suodatinkahvien kolmen parhaan joukkoon ja pakkaus palkittiin Hopeahuipulla Vuoden Huippujen 2020 pakkaussarjassa.

Tiedustelut

Tommi Kortesniemi

Luova johtaja, partner
+358 50 3000 523
tommi@sherpa.fi

Matka oivaltamisen maailmaan

Oppi&ilo halusi kumppanin rakastetun brändinsä kirkastukseen. Keskeisenä tavoitteena oli viestiä asiakkaille entistä selkeämmin siitä, että Oppi&ilon valikoimasta löytyy sopivia tuotteita kaikenikäisille lapsille, ja parhaimmillaan tuotteet kulkevat mukana läpi koko lapsuuden.

Luova ratkaisu: Toteutimme Oppi&ilolle kokonaisvaltaisen brändi- ja pakkausuudistuksen brändikuvauksineen, huomioiden kaikessa tekemisessä tuotteiden kulkemisen kasvavan lapsen rinnalla. Workshop-työskentelyn avulla tiivistimme yhdessä Oppi&ilon ydinsanoman, pääkohderyhmät ja kilpailuedut, ja työpajan oppien pohjalta päivitimme niin brändin visuaalisuuden, äänensävyn kuin pakkausilmeen.

Brändin uusi slogan, ”Matka oivaltamisen maailmaan”, viestii koko lapsuuden mittaisesta matkasta, jolle Oppi&ilon tuotteet tempaisevat mukaansa aivan elämän ensi hetkistä alkaen. Myös pakkauksiin nostettu ikäpolku konkretisoi tätä taivalta. Uudistus kiteyttää ilosanoman lapsen oivaltamisen riemusta.

Toteutus: Suunnittelemamme pakkausuudistus sai kuluttajatutkimuksessa poikkeuksellisen korkeat arvosanat ja kirkastetun brändin vastaanotto on ollut todella positiivinen. Uusi brändi jalkautuu tuotteisiin ja mainontaan asteittain vuoden 2021 aikana.

Sherpalle työskentely Oppi&ilon kanssa on ollut erityisen mielekästä jaettujen arvojen vuoksi; meitä yhdistävät uteliaisuus, luottamus sekä halu kehittää ja kehittyä.

Tiedustelut

Tommi Kortesniemi

Luova johtaja, partner
+358 50 3000 523
tommi@sherpa.fi

Four Reasons Original

Unohdetaan korkealentoiset manifestit siitä, mitä kauneus on tai mitä ihmisten tulisi siitä ajatella – aivan kuten Four Reasons Originalin brändi, jonka uutta tulemista pääsimme suunnittelemaan ja toteuttamaan ajatuksella less preaching, more winning.

Briefin ydin muodostui rohkeuden ympärille, mikä on uskaliasta, koska kohderyhmä on laaja ja rohkeus perin subjektiivinen käsite. Konsepti ei mukaile nykyisen kosmetiikkateollisuuden markkinoinnin tematiikkaa naisten voimaannuttamisesta. Se osoittaa teoilla ja tarinoilla, että on ihan ok pitää kauneudenhoitoa hauskana ja huolettomana, sukupuolesta riippumatta.

Stay weird, gorgeous.

Tiedustelut

Tommi Kortesniemi

Luova johtaja, partner
+358 50 3000 523
tommi@sherpa.fi

Haaste
HSL-työmatkaetu on työnantajan työntekijälleen tarjoaman matkalippu joukkoliikenteeseen. Samanlaisia työsuhde-etuja tarjoaa useampi muu toimija, joten HSL:n edusta oli tehtävä mielenkiintoisempi.

Luova ratkaisu ja toteutus

Tutkimusten mukaan työntekijät arvostavat päivittäisiä tekoja työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Tänä päivänä päättäjät pohtivatkin paljon erilaisia tapoja kasvattaa työyhteisön hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja sitoutuneisuutta – välillä aika epätoivoisinkin keinoin. Tämän insightin pohjalta työmatkaetua verrattiin muihin työsuhde-etuihin, jotka saatetaan usein kokea hieman kiusallisinakin.

Rohkea toteutus sai maksimaalisen huomion päättäjäkohderyhmien kanavissa, joissa tällaista mainontaa ei ole totuttu näkemään. Kampanja esittää asian inhimillisen hauskasti niin, että kohderyhmä pystyy samaistumaan siihen hymy huulilla.

Tiedustelut

Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin viidenneksen aiheuttaa liikenne. Vaikka HSL tekee pitkäjänteistä työtä päästöjen vähentämiseksi, sitä ei silti mielletä erityisen ympäristöystävällisenä toimijana. Muiden julistaessa tulevaisuuden päästötavoitteita, HSL on tehnyt konkreettisia ympäristötekoja – muun muassa vähentänyt joukkoliikenteen hiilidioksipäästöjä 49 % viimeisen 10 vuoden aikana – ihmisten siitä tietämättä.

Luova ratkaisu ja toteutukset

Viherpesuun ei HSL:n vastuullisuuskampanjan kohdalla ole tarvetta. Teot puhuvat puolestaan, ja ne nostetiinkin merkittävään rooliin kampanjassa. Me emme puhu tulevaisuudesta tai tavoitteista, emmekä kerro olevamme koskaan valmiita. Kestävä kehitys edellyttää konkreettisia tekoja ja ihmisiä, joiden kanssa maailman vastuullisin joukkoliikenne tehdään – nyt ja tulevaisuudessa.

Vastuullisuudella ei ole päätepysäkkiä -kampanja tuo julki HSL:n merkittävät ympäristöteot. Jatkossa konseptin alla tullaan näkemään vastuunkantoa ympäristön ohella myös taloudesta, ihmisten hyvinvoinnista ja ympäröivästä yhteiskunnasta.

Radiomainonta

 

Tiedustelut

Haaste / lähtötilanne

HSL:n matkustajamäärät olivat laskeneet merkittävästi koronan seurauksena. Palvelujen turvaamiseksi kaupunkilaiset oli houkuteltava takaisin joukkoliikenteen pariin tuntuvan alennuksen avulla. Samalla haluttiin vauhdittaa matkustajien siirtymää HSL-sovelluksen käyttäjiksi. Tavoite asetettiin korkealle. Nykyisen noin 60 000 kausilipputilauksen päälle haluttiin saada 40 000 lisää, ja myös vannoutuneet matkakortin käyttäjät haluttiin saada ostamaan lippunsa HSL-sovelluksen kautta.

Insight

Koronan vuoksi arkisetkin asiat tuntuvat erityisiltä, kun niitä ei ole päässyt tekemään. Kukapa olisi odottanut toimistopalavereja tai kouluaamuja yhtä innolla kuin nyt? Joukkoliikenteeseen paluusta oli tehtävä suurenmoista, suorastaan ihmeellistä.

Luova ratkaisu ja toteutukset

Comeback, paluu joukkoliikenteeseen. Se oli saatava tapahtumaan. Rinnastimme paluun arkisille työ- ja vapaa-ajan matkoille artistien odotettuihin comback-keikkoihin. Näin luotiin valtavaa, kutkuttavaa jännitystä ja odotusta itse koitokseen eli matkaan, mikä räjäytti potin. Teaser-vaihe nostatti pulssia ja nostatti odotuksia. Kampanjavaihe otti kaupungin ilmaherruuden haltuun näyttävin toteutuksin, eikä 50% alennus jäänyt keltään huomaamatta.

“Ison kampanjan toteutumiseen tarvittiin iso joukko alansa taitajia, jotka pelasivat loistavasti yhteen. Comeback oli Sherpalta oivaltava ja hieno konsepti, joka auttoi ylittämään haastavat tavoitteemme.

HSL:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sari Kotikangas.

Tulokset 

Monivaiheinen kampanjakokonaisuus ylitti asetetut tavoitteet kirkkaasti ja siitä tuli HSL:n kaikkien aikojen menestyksekkäin kampanja. Kausilippuja myytiin kampanja-aikana reippaasti yli tavoitteen, jopa 162 000, ja myös HSL-sovelluksen osalta ylitettiin kaikki odotukset ja ennätykset. Onnistuimme yhdessä nostamaan kausilippujen myynnin ennätyslukuihin ja samalla madaltamaan kynnystä palata pandemian jälkeiseen arkeen ja vastuullisempaan liikkumisen tapaan.

Tiedustelut