Only in Lapland, Lapin kansainvälinen markkinointibrändi, tarvitsi päivitystä visuaaliseen ilmaisuunsa, jotta se voisi vastata paremmin tämän päivän kommunikaatiotarpeisiin.
Strategian päivittämisen myötä Only in Lapland alkaa muuntautumaan lifestyle-brändiksi, jonka keskiöön matkailusta tutun maisema- ja aktiviteettikuvaston rinnalle nousevat erityisesti paikallinen elämäntyyli, ilmapiiri ja olemisen positiivinen outous.
Identiteetin keskiössä ovat kuvat, ja niitä tarvitaan paljon – onhan Lapissa kahdeksan vuodenaikaa. Materiaalia on toki runsaasti, mutta se on moneen kertaan nähtyä. Ja vaikka maisema on Lapin ehdottomia supervoimia, kauniskin näkymä voi muuttua geneeriseksi ja tapetiksi.
Only in Lapland halusi panostaa myös vahvemmin tekstipohjaiseen kerrontaan, jotta se ei pelkin valokuvin ja videoin kommunikoisi kilpaa alueensa toimijoiden ja tekijöiden kanssa, vaan löytäisi uuden ja erottuvan tyyliin kertoa Lapin omintakeisesta onnellisuudesta. Tämä mahdollistaa laajemman näkökulman luomisen koko alueen olemukseen.
Weird arctic magic made easy
Päivitetyn identiteetin ydin on yksinkertainen layout-system, joka on rakennettu kuva-albumimaiseen kollaasityyliin. Brändi erottuu kilpailijoista ja identiteetissä on jatkuvuutta, jota on helppo ylläpitää inhouse-tiimin voimin.
Kuvaston suhteen päätimme kääntää kameraa toiseen suuntaan. Muuttaa ihminen katsojasta kokijaksi. Lapin taika ei ole vain maisemassa vaan sen vaikutuksessa. Persoonallisessa, positiivisessa outoudessa, jossa ihmiset kokevat, fiilistelevät sekä toteuttavat omia unelmiaan ja intohimojaan. Emme halunneet tarjota vain sitä, miltä Lappi näyttää vaan sitä, miltä Lappi tuntuu.
Oma kuvatyyli
Loimme generatiivisella tekoälyllä oman kuvatyylin. Tämän Only in Lapland -style tunerin avulla tuotetaan uusia kuvia eri sesonkeihin ja tarpeisiin.
AI-style tunerin ansiosta asiakas ei saanut vain pientä uutta kuvasettiä vaan sujuvaan inhouse-käyttöön istuvan työkalun, jonka avulla voi tuottaa käytännössä rajattomasti uusia kuvia. Pääsemme kiinni detaljeihin ja mikrohetkiin, jotka koetaan ja aistitaan pikemmin kuin nähdään. Pystymme ilmentämään Lapin outoa taikaa ja vaikkapa sitä tunnetta, kun pakkanen puree poskea tai lumi narskuu kengän alla.
Lopputulema on harmoninen kokonaisuus, jonka tyyli säilyy riippumatta siitä ovatko kuvat uusia vai nykyisestä kuvapankista poimittuja. Luonnollisesti merkitsemme AI-boostatun materiaalin ja kerromme, että sen avulla pyritään korostamaan Lapin mahtavuutta – sitä ei tietenkään pysty korvaamaan millään.
”Pystymme yhdessä Sherpan kanssa luodulla ja hiotulla kuvatyylillä tuottamaan kuvastoa, joka antaa kerronnalle extrakerroksen; se tuo kokonaisuuteen jotain mikä kutkuttelee aisteja ja vahvistaa tunnetta.”
Jussi Laaksonen, Head of Marketing, House of Lapland
Brändiuudistus
A-klinikkasäätiö toimii parinkymmenen eri hankkeen kautta, joista lähes jokaisella oli ennen uudistusta oma visuaalinen ilmeensä. A-klinikkasäätiön kattava toiminta päihde- ja riippuvuushaittojen vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi näyttäytyi eri hankkeiden kautta eri näköisenä, koska yhteinen visuaalinen ilme puuttui.
Tavoitteena oli muodostaa brändihierarkia nykyisille sekä tuleville hankkeille ja yhdistää toiminta selkeästi yhden kattobrändin alle. Samassa yhteydessä uusittiin A-klinikkasäätiön visuaalinen ilme vastaamaan visiota olla addiktioiden tunnustetuin asiantuntija Suomessa sekä heijastamaan A-klinikkasäätiön strategiaa. Visuaalisessa ilmeessä tuli näkyä vahvasti säätiön visio, missio ja arvot.
Lisäksi tavoitteena oli yhdistää ihmiset säätiön sisällä yhden, vakuuttavan brändin alle – vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kohottaa ylpeyttä A-klinikkasäätiöön kuulumisesta.
Visuaalinen ilme nojaa vahvasti A-klinikkasäätiön perusajatukseen ihmisten aidosta kohtaamisesta, addiktioihin liittyvän stigman poistamisesta ja yhteiskunnan inhimillistämisestä. Uusi visuaalisuus on yksinkertainen – sen ytimen muodostavat uudistettu liikemerkki, tyhjän tilan käyttö sekä typografia. Persoonallinen Helsinki Type Studion fontti kuvastaa sattumia ja erityisyyksiä, joita ihmiselämään kuuluu.
Pyramidinomainen tunnus viestii säätiöstä monen hankkeen vahvan tukijalkana. Siinä näkyy myös A-kirjain, jolla kaikki toiminta sidotaan A-klinikkasäätiöön. Tunnuksen voi myös nähdä eräänlaisena labyrinttina, joka kuvastaa jokaisen yksilöllistä polkua ja reittiä addiktion äärellä: A-Klinikkasäätiön toimintaan voi tulla mukaan kuka tahansa, mistä “suunnasta” tahansa, missä elämänvaiheessa tai -tilanteessa tahansa – siksi aikaa, kun oma tilanne vaatii. Taustalla on aina positiivinen ajatus siitä, että ulospääsy on olemassa.
Eri hankkeita edustavien työntekijöiden toiveiden, tietotaidon ja kokemuksen ymmärtäminen ja hyödyntäminen niin osana brändityötä kuin visuaalisuuttakin olivat avain onnistumiseen. Brändityö toteutettiin tiiviissä yhteistyössä A-klinikkasäätiön eri toiminnoista kootun bränditiimin sekä säätiön johtoryhmän kanssa. Lisäksi osallistettiin kriittisissä kohdissa koko henkilökuntaa. Tiiviin osallistamisen, huolella suunnitellun sisäisen viestinnän strategian sekä empaattisen dialogin avulla saimme sitoutettua A-klinikkasäätiön ihmiset hankkeeseen jo prosessin aikana.
"Sherpan tiimi näytti jo tarjousten kilpailutusvaiheessa osaamisensa ajatella A-klinikkasäätiön tarpeita ja toimintamme syvää ydintä. Käytännön työ heidän kanssaan osoitti näytöt todeksi. Sherpa teki hartiavoimin töitä eteemme ja sitoutuminen näkyi projektin kaikissa vaiheissa. Olen todella ylpeä lopputuloksesta, koska ilmeemme on lähestyttävä ja persoonallinen sekä se yhdistää hienolla tavalla yksilöllisyyden osaksi isompaa kokonaisuutta, yhteiskuntaa."
Tarja Virolainen, viestintäjohtaja, A-klinikkasäätiö
Tiedustelut
It feels like an utopian daydream. Far-fetched. Absurd. Impossible. Until it isn’t.
Suomella on lähes maailman kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet. Siksi Suomi halusi ottaa inklusiivisen ja ratkaisukeskeisen johtajan roolin globaalina ilmastotoimijana, joka kehittää ratkaisuja yhdessä muiden maiden kanssa ja tarjoaa osaamistaan muille.
Suunnittelimme ja toteutimme Ulkoministeriölle rohkean viestintäkonseptin, joka kertoo maailmalle Suomen ilmastotoimijuudesta. Konsepti kiteytettiin yhteen englanninkieliseen sanaan: UNTIL.
Konsepti tuotti edustustoille lisäarvoa ja auttoi heitä viestimään Suomesta innovatiivisena ilmastotoimijana, herätti kansainvälistä kiinnostusta ja huomiota sekä tuki Suomen ilmastotarinaa ja vahvisti kansainvälistä profiilia.
Kun Sauli Niinistö piti puheenvuoronsa Glasgown ilmastokokouksessa, hän siteerasi konseptia sanoen: “change may seem inconceivable but only until we act.”
Tiedustelut
Brändiuudistus
Arkkitehdit Kontukoski tarvitsi uuden brändi-identiteetin, joka tukee yritystä sen astuessa elinkaaren uuteen vaiheeseen.
Workshoppien kautta löysimme Kontukosken tavan lähestyä arkkitehtuuria ja tehdä näkyväksi yrityksen tavan työskennellä. Syntyi konsepti Kohtaamisia, joka viittaa niin Kontukosken asiakaslähtöiseen työskentelymalliin kuin suunniteltaviin kohteisiin, joissa useimmissa kohtaaminen on tärkeässä roolissa.
Visuaalinen identiteetti perustuu selkeään pääväriin sekä vahvoihin, ajattomiin elementteihin. Yksinkertainen ilme jättää tilan tärkeimmälle eli arkkitehtuurin esittämiselle.
”Sherpan avulla saimme avattua asiaan uusia näkökulmia ja löysimme uudistukseen riittävän monitasoisen, mutta samalla selkeän ratkaisun, jonka uskomme palvelevan meidän tulevaisuudenkin tarpeita pitkäksi ajaksi eteenpäin. Olemme lopputulokseen kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväisiä."
Petri Kontukoski, toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA
Tiedustelut
Brändiuudistus
Suomalainen it-konsultointitalo Houston Inc. Consulting on uudistumisen ja kasvun tiellä. Brändistrategia oli hiljattain uusittu ja seuraavaksi tarvittiin selkeä strategiaan perustuva täysin uusi visuaalinen identiteetti. Visuaalisen identiteetin lisäksi projekti sisälsi äänensävyn määrittelyn, hissipuheen ja keskeiset viestit, sloganin sekä runsaan ilmeen esimerkityksen, joilla onnistuneesti viestitään yrityksen palveluista ja ainutlaatuisesta osaamisesta kaikissa kosketuspisteissä. www.houston-inc.com
Luova ratkaisu
Houston Inc. nimi juontaa juurensa Houstonissa sijaitsevasta avaruusasemasta. Haimme inspiraatiota John F. Kennedyn ikonisesta avaruusajan puheesta: ”We choose to go to the Moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard.” Houston Inc. tarjoaa palveluita, joiden avulla päästään ratkaisemaan asiakkaalle vaikeita digitaalisuuteen liittyviä kokonaisuuksia, haasteita tai ongelmakenttiä. Syntyi slogan Because it’s hard.
Visuaalisuuteen halusimme tuoda avaruusteemaa symbolisella tasolla. Pohdimme avaruusohjelmien sekä ohjelmistokehityksen samankaltaisuuksia – sitä, kuinka onnistuminen vaatii molemmissa asioiden näkemistä monesta perspektiivistä. Pitää hahmottaa skaalaa kosmoksen makro-tasolta mikroskooppisiin yksityiskohtiin.
Toteutus
Skaalaa kuvaamaan luotiin pikselöityvistä elementeistä koostuva visuaalinen maailma. Muoto ei ole monotonisesti toistuva vakio, vaan maailma voi venyä kunkin muokkaajan käsissä omanlaisekseen menettämättä tunnistettavuuttaan. Ajatus heijastaa sitä, kuinka Houston Inc. pystyy samanaikaisesti hahmottamaan laajan kokonaiskuvan sekä paneutumaan yksityiskohtiin pikselintarkasti. Vaikka muodot muuttuvat, symboliikka pysyy ennallaan. Syntyi konsepti, jonka raameissa houstonilaiset voivat myös itse venyttää visuaalista maailmaansa.
Monipuolinen visuaalisuus kaipasi parikseen minimalistista logoa. Pohdimme miten viestiä logotyypillä yrityksen toimialasta mahdollisimman pelkistetyllä, mutta oivaltavalla tavalla. Vastaus löytyi nimen kirjoitusasusta; muutimme Houston Inc. nimen koodin kirjoittajille tuttuun muotoon, jossa sanat erotetaan toisistaan pisteillä. Syntyi .Houston.inc. Näin saimme ehkäpä pelkistetyimmän mahdollisen muodon yrityksen toimialaa viestivälle logolle.
“Kokosimme huikean brändityöryhmän - meitä oli toistakymmentä halukasta Houstonilaista eri rooleista. Aloitimme evaluoimalla kumppanit ja löysimme kaikkien mielestä parhaan - Sherpan. Alkoi mahtava matka yhdessä Sherpan kannatellessa ja varmistaessa pääsymme perille. Lämmin kiitos, olette huikea gängi”
Minna Ruusuvuori, CSMO, Houston Inc.
Tiedustelut
Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille
Ihmisoikeusliiton brändi oli vanhentunut eikä vastannut uuteen päivittyneeseen strategiaan. Tarvittiin uusi erottuvampi identiteetti, jonka avulla haluttiin puhua ihmisoikeuksista vaikuttavasti ja oivaltavasti.
Luova ratkaisu
Meillä on kaikilla erilaiset lähtökohdat, eri määrä etuoikeuksia. Toiset tarvitsevat enemmän apua kuin toiset. Ihmisoikeuksissa ei ole kyseessä kaikkien asettamista samalle viivalle, vaan etuoikeuksien tunnistamista ja oikeuksien tasaisesti jakamista. Suunnittelimme yksinkertaisen oivaltavan ja modernin identiteetin, joka ei ole kiinni lyhyen aikavälin trendeissä. Syntyi identiteetti, jossa pisteillä ja viivoilla kerrottiin monta erilaista tarinaa. Symbolit juontavat juurensa ihmisoikeusliiton kirjoitusasuun.
Toteutus
Viivat ja pisteet ovat yksinkertaisia, muistettavia ja läsnä kaikessa ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Yksinkertaiset viivat ja pisteet kuvastavat ihmisiä ja tunnuksessa näkyy myös Ihmisoikeusliiton sloganin kaksoismerkitys, eli äänen käyttäminen: ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Siksi viivoja ja pisteitä hyödynnettiin ihmishahmojen lisäksi myös huutomerkkeinä, alleviivauksena ja graafisena symbolina. Saavutettavuus oli ilmeen eri elementtien suunnittelun tärkein lähtökohta. Se näkyi niin typografian valitsemisessa, väriyhdistelmien määrittämisessä kuin lopullisten taittojen elementtien asettelussa. Selkeys oli avainsana, jota kaikessa suunnittelussa tavoiteltiin.
Tiedustelut
GINTL hankkeen brändityö
GINTL on uusi hanke, jossa suomalaiset korkeakoulut yhdessä kansainvälisten kumppaneiden kanssa kehittävät ratkaisuja maailmanlaajuiseen oppimisen kriisiin. Toiminnan tavoitteena on kehittää uusia ratkaisuja oppimisen, opettamisen ja oppimisympäristöjen kehitykseen yhdistämällä akateemisen tietotaidon ja vuorovaikutteisen kansainvälisen yhteistyön.
Sherpan tehtävänä oli luoda brändi, joka toimii ensisijaisesti kansainvälisessä ympäristössä, etenkin hankkeen keskenään varsin erilaisilla kohdealueilla Afrikassa, Kiinassa ja Intiassa.
Yhteistyö
Brändityö toteutettiin tiiviissä yhteistyössä hanketiimin ja kohdealueiden asiantuntijoiden kanssa. Työ aloitettiin taustoituksella, johon osallistettiin hankkeen sidosryhmiä mm. lähtökohtien, tavoitteiden ja aluekohtaisten tarpeiden selvittämiseksi. Brändistrategiaa työstettiin Sherpan toteuttamassa työpajassa, johon osallistui asiantuntijoita Suomen, Kiinan, Afrikan ja Intian yksiköistä. Työpajan löydösten pohjalta brändin strategia ja visuaalisuus suunniteltiin yhteistyössä ja niiden sisältöjä sparrattiin alueittain. Eri kulttuuritaustoja edustavien asiantuntijoiden tietotaidon ja kokemuksen ymmärtäminen ja hyödyntäminen niin osana brändityötä kuin koko hanketta oli avain onnistumiseen.
Toteutukset
Kiteytimme brändistrategian sisältäen positioinnin, yhdinkohderyhmät, brändilupauksen, pääviestit sekä bränditarinan. Strategian ytimeen nostettiin hankkeen uniikki vahvuustekijä eli akateemisen tietotaidon ja käytännön oppien yhdistämisestä syntyvä positiivinen palautekierre, jossa tutkimus inspiroi uusia tapoja kehittää opetusta ja käytännön opit eri puolilta maailmaa tuottavat uutta ymmärrystä tutkitun tiedon hyödyntämisestä.
Strategian pohjalta suunnittelimme hankkeelle visuaalisen identiteetin, jossa hyödynnettiin Suomen maaidentiteettiä. Keskeinen haaste brändityössä oli viestiä hankkeen tekemästä pitkäjänteisestä ja monitahoisesta työstä yksinkertaisen houkuttelevalla ja helposti lähestyttävällä mutta akateemisen uskottavalla tapaa. Luonnollisesti myös brändin visuaalisuuden, viestien ja materiaalipohjien tulisi olla helposti käytettävissä hankkeen tiimin toimesta sekä puhutella kohderyhmiä kaikilla hankkeen kohdealueilla.
Brändin hyödyntämiseksi käytännössä toteutimme hanketiimin käyttöön kuvakonseptin ja -pankin, ikonit, kevyet nettisivut sekä mallipohjat sosiaalisen mediaan, presentaatioille ja tiedotteille.
Tiedustelut
Brändiuudistus
Voland Partners on uusi teknologiayhtiöihin keskittyvä vähemmistösijoittaja, joka valitsi Sherpan suunnittelemaan itselleen brändi-identiteetin. Tarvittiin pari hedelmällistä keskustelua sekä napakka yhteinen workshop, ja brändi alkoi löytää muotonsa.
Laadimme Volandille hissipuheen ja sloganin Grow stronger. Ne viestivät Volandin positiosta kanssayrittäjänä, joka auttaa tech-yrityksiä uuteen menestykseen. Tone of voice määriteltiin ihmisläheiseksi ja jämäkäksi – sellaiseksi kuin rahasto itsekin.
Teknologiarahaston visuaalinen ilme nojaa tyhjään tilaan, vahvoihin kuviin sekä pelkistettyyn, viileään värimaailmaan. Omalaatuisuutta ja tunnistettavuutta tuotiin erottuvalla typografialla sekä orgaanisilla kuvituskuvilla. Mustavalkoisiin henkilöstöpotretteihin haluttiin samalla sekä lämpöä että uskottavuutta.
Voland logo ja tunnus: Jouko Paloranta
Tiedustelut
Sokos on ollut osa suomalaista arkea ja juhlaa jo 70 vuotta. Juhlavuosi haluttiin tehdä näkyväksi meille jokaiselle ympäri Suomen. Valtakunnallisuus – kotimaisuuden ja vastuullisuuden ohella – on tärkeä arvo Sokokselle ja meille asiakkaille.
Vaikka Sokoksella on arvokas historia, nostalgiaan ei haluttu vajota. Aina ajankohtainen Sokos lanseerasi Tyylin tavaratalo -konseptin, joka näkyy ja kuuluu kaikessa markkinointiviestinnässä juhlavuoden ajan.
Konseptilla ja sen toteutuksilla todennetaan tavarataloketjun valtakunnallisuutta ja vahvistetaan palveluosaamista tyylin asiantuntijoina niin kivijalassa kuin verkkokaupassakin. Sokos, tyylin tavaratalo, esitellään tyylikkäiden asiakkaidensa kautta, joiden kanssa pitkää, menestyksekästä taivalta juhlitaan koko vuosi.
Tiedustelut
Robert Paulig Roastery
Asiakkaamme Robert Paulig Roasteryn arvojen ytimessä on yhteistyö ja kahvialan vanhojen käytäntöjen rikkominen. Arvoilleen uskollisesti Robert Paulig Roastery lyöttäytyi yhteen kilpailijansa Artisan Cafén kanssa luodakseen tyylikkään neljännen aallon kahvin. Neljättä trendiaaltoa määrittävät tieteellinen ajattelu, yksityiskohdat ja kokemuksellisuus kahvimaailmaan tuotuina.
Erityislaatuiselle kahville haluttiin erityislaatuinen pakkaus, jolla on myös muu funktio pakkauskäytön lisäksi. Pakkauksella haluttiin viestiä sekä uuden aallon syvästä kahviymmärryksestä että Robert Paulig Roasteryn luonnonläheisestä brändistä.
Projektin alusta lähtien tavoitteet olivat selkeät. Tällä kahvilla haluttiin ravistella kahviyhteisöä ja loistaa alan kilpailuissa.
Luova ratkaisu ja toteutukset
Neljännen aallon hengessä pakkausratkaisu haluttiin viedä askelta pidemmälle. Tavoitteena oli yhdistää premium-kahvin laatu ja tyylikkyys, neljännen aallon tieteellinen pieteetti, sekä Robert Paulig Roasteryn luonnon kiertokulkua kunnioittava henki. Pakkausta lähestyttiin konkreettisena osana kahvipavun matkaa.
Pakkauksen muoto ja graafinen tyyli viittaavat laboratoriomaailmaan nyökkäyksenä neljättä aaltoa määrittävään tieteelliseen ajatteluun. Kliinisyyttä torjuu lämmin, maatuva materiaalivalinta.
Jokaiseen kahvikupilliseen on käytetty suuri määrä aikaa, vaivaa ja energiaa. Siksi suunnittelussa koettiin tärkeänä, että kahvipavun elinkaari ei pääty pakkaukseen. Pakkauksen sisäpohjaan on istutettu douglaskuusen siemeniä, jotka menestyvät käytettyjen kahvinpurujen pH-arvossa, ja joiden itämisalustana kahvi saa uuden elämän.
Tulokset
Pakkaus on ollut eniten huomiota saanut projekti Robert Paulig Roasteryn historiassa. Konseptilla päästiin asetettuihin tavoitteisiin: itse kahvi valittiin vuoden 2020 Suomen parhaiden suodatinkahvien kolmen parhaan joukkoon ja pakkaus palkittiin Hopeahuipulla Vuoden Huippujen 2020 pakkaussarjassa.