Kaikki työt

STN myönsi AI demokratian tukemisessa -hankkeelle rahoituksen

Luova toimisto Sherpa mukana rahoituksen saaneessa konsortiossa.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) myönsi Demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelmassa strategisen tutkimuksen rahoituksen generatiivisen tekoälyn vaikutuksia tutkivalle monitieteiselle hankkeelle. Hanketta johtaa yliopistonlehtori, kognitiotieteen dosentti Anna-Mari Wallenberg Helsingin yliopistosta.

Konsortion muodostavat Helsingin Yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy ja Sherpa. Monitieteinen AIDEMOC-hanke tutkii tekoälyn, ja erityisesti generatiivisen tekoälyn vaikutuksia demokratian tulevaisuuteen. AIDEMOC arvioi, miten tekoäly vaikuttaa demokraattisiin käytäntöihin yhteiskunnan eri osa-alueilla, kuten julkisissa palveluissa. Hanke tutkii lisäksi tekoälystä seuraavia riskejä, kuten digitaalisia haavoittuvuuksia, disinformaation vaikutuksia sekä generatiivisen tekoälyn väärinkäyttöä.

Hankkeen tavoitteena on kehittää yhdessä kansainvälisten ja kotimaisten yhteistyökumppanien kanssa työkaluja tulevaisuuden ennakointia ja digitaalisten haavoittuvuuksien ennalta ehkäisemistä varten. Lisäksi hankkeessa kehitetään kansalaisten osallistumista tukevia digitaalisia alustoja, ja etsitään keinoja hyödyntää generatiivista tekoälyä julkisissa palveluissa.

AIDEMOC-hanke kestää 3 vuotta + optio 3 vuotta. Rahoitus hankkeelle on yhteensä kolmelle ensimmäiselle vuodelle 2 919 904 Euroa. Rahoitus myönnettiin hakemuksen mukaan täysimääräisenä.

Miltei kaikkien viime vuosina julkaistujen kansainvälisten raporttien ja selvitysten mukaan tekoälyn, ja erityisesti generatiivinen tekoälyn, kasvava rooli herättää kysymyksiä sen vaikutuksista demokratian tulevaisuuteen. Esimerkiksi disinformaation aiheuttama tiedollisen ympäristön myrkyttymisen pelätään heikentävän demokratiaa. Monitieteisessä hankkeessa selvitämme, millaisia digitaalisia haavoittuvuuksia on, mitkä tekijät altistavat disinformaatiolle samalla, kun etsimme keinoja hyödyntää tekoälyä turvallisesti ”, sanoo Anna-Mari Wallenberg.

“Pyyntö osallistua AI demokratian tukemisessa -hankkeeseen on kunnia. Virstanpylväs Sherpan 15-vuotisessa historiassa. Hankkeen merkitys yhteiskunnalle on valtava. Meidän roolimme Sherpassa on hoitaa hankkeen vuorovaikutus pitäen sisällään monikanavaista viestintää ja sidosryhmätyöskentelyä. Meillä on huikeat vuodet edessä.” sanoo Jukka Niittymaa, Head of AI & Innovations, Sherpa.

Lisätietoja:

Jukka Niittymaa, 045-673 49 42, jukka@sherpa.fi

#AIDEMOC #DEMOC #TEKOÄLY #DEMOKRATIA #AI #STN

Kirjoittaja

Jukka Niittymaa on Sherpan Head of AI & Innovations ja varustettu monipuolisella luovan markkinointiviestinnän historialla. Jukalle luonto, kestävä kehitys ja markkinointi ovat sydäntä lähellä. Hän innostuu paljon myös uuden oppimisesta, tekoälyistä, digitalisaatiosta, innovaatioista, tiedeuutisista, konemusasta ja luonnon rauhasta. Työnsä ohessa Jukka opiskelee tohtoriksi ja tutkii generatiivisten tekoälyjen vaikutusta viestintään ja markkinointiin.

Jukka Niittymaa

Head of AI & Innovations
+358 45 673 4942
jukka@sherpa.fi