Kaksi vuotta sitten, tekoälyvallankumouksen alettua, aloitimme järjestämään AI-intensiivivalmennuksia. Pian kehitimme uuden metodin, AI design sprintin. Kun huomasimme, ettei sekään riittänyt kaikista innokkaimmille asiakkaillemme, pilotoimme uutta palvelua, Expert AI Talent Leasingia.
AI design sprinttien myötä meille oli jo muodostunut vahva näkemys markkinoijien kohtaamista haasteista ajassa, jossa tekoälyosaaminen on keskeistä menestyksen kannalta. Tällä hetkellä tekoälyosaamisesta voi vielä saada kilpailuetua, mutta tulevaisuudessa AI tulee jokaiselle yritykselle yhtä olennainen osa liiketoimintaa kuin internet. Vaikka aiheesta puhutaan paljon, käyttöönotto vaikuttaa monille haastavalta. Koronan, sodan ja taloudellisten vaikeuksien keskellä yritykset ovat venyneet äärirajoilleen. Kiinnostusta uuteen teknologiaan on, mutta aikaa oppia ei ole riittävästi. Lisäksi eettiset ja juridiset kysymykset, erityisesti tekijänoikeuksiin liittyen, huolestuttavat monia.
Yrityksissä tekoälyn käyttöönotto vaatii vankan tukirakenteen, ja aluksi IT-osasto tuntui luontevalta kotipesältä. Ongelmaksi kuitenkin muodostui, että perinteisesti yritykset ovat ottaneet käyttöön uusia järjestelmiä ylhäältä alaspäin. Esimerkiksi HR-järjestelmiä on viety läpi näin:
”Tarvitsemme uuden HR-järjestelmän. Muodostetaan työryhmä, kilpailutetaan, tutkitaan ja valitaan. Sitten koulutetaan esihenkilöt ja valitaan tiimikohtaiset järjestelmä-championit. Ja vuoden-parin päästä uusi HR-ohjelma on jalkautettu koko organisaatioon. Huraa!”
AI-ohjelmat ovat kuitenkin äärimmäisen käyttäjäystävällisiä, ja niiden käyttö helpottaa merkittävästi tietotyöläisten arkea kaikilla osastoilla. Yrityksissä onkin innokkaita ja oma-aloitteisia työntekijöitä, jotka alkavat käyttää AI-ohjelmia, oli yrityksellä virallisia ohjeita tai ei. Tekoälyn tuomilla ”supervoimilla” varustetut työntekijät tuovat ennennäkemätöntä tehokkuutta ja laatua omaan työhönsä, mikä korostaa eroa tekoälyä käyttämättömiin kollegoihin nähden. Tämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia, mutta myös riskejä. Riittääkö johdolle enää perinteinen muutosjohtamisen osaaminen vai tarvitaanko täysin uudenlaista johtamistapaa?
Näiden haasteiden ratkaisemiseksi päätimme tarjota uuden palvelun: vuokraamme AI-konsultin muutamaksi kuukaudeksi tukemaan yrityksiä tekoälyn haltuunotossa. Yksi asiakkaistamme, Berner, on yrityskulttuuriltaan utelias edelläkävijä, ja heillä on vahva halu menestyä ja tarttua rohkeasti myös tekoälyn mahdollisuuksiin. Tarjosimme heille pilottia, ja yhdessä oppisimme, kehittyisimme ja kehittäisimme palvelua. Emme osanneet ennakoida, mitä tuleman piti.
Bernerin konsultiksi valittiin luova johtajamme Tommi Kortesniemi, jolla on vuosien kokemus luovasta työstä, teknistä osaamista tekoälyohjelmista sekä vahva liiketoimintaymmärrys. Pilotin alusta alkaen oli selvää, että Bernerillä ei tyydytty tekoälyn tuomiseen vain markkinoinnin käyttöön. He halusivat tuoda tekoälyn johtoon, myyntiin, tuotekehitykseen ja markkinointiin. Kolmen kuukauden pilotin tulokset ylittivät hurjimmatkin odotuksemme siitä, mitä Expert AI Talent Leasing -palvelu voisi merkitä yrityksille.
① Koulutuksen laajuus ja vaikutus. 301 Bernerin työntekijää suoritti vähintään yhden tekoälykoulutuksen (tavoite oli 170).
② Osaamisen kasvu. Koulutusten ansiosta henkilöstön AI-osaamistaso nousi merkittävästi. Sisäisellä tutkimuksella mitattu osaamistason kasvu oli 71,5 % (tavoite 30 %).
③ Prosessien tehostaminen eri työnkuvissa. Bernerillä on tällä hetkellä käytössä 30 GPT bottia, jotka tehostavat työntekoa.
④ Kehitysprojektien tunnistaminen ja priorisointi. Haastattelujen avulla tunnistettiin 50 kehitysprojektia, jotka liittyivät innovointiin, tehostamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen. Projektien vaikuttavuus on arvioitu ja priorisoitu sekä luotu niille roadmap. Näistä projekteista osa on jo edennyt toteutusvaiheeseen ja 10 projektia on valmistunut.
⑤ Työtyytyväisyyden parantuminen. Sisäisen tutkimuksen mukaan tekoälykoulutusohjelma paransi merkittävästi työtyytyväisyyttä.
⑥ Onnistumisia koko henkilöstössä. Bernerin työntekijöiden onnistumistarinoita on kerätty talteen, ja ne osoittavat konkreettisia säästöjä ajassa ja kustannuksissa eri tehtävissä.
⑦ Dokumentaatio. Pilotin tulokset raportoitiin tarkasti, ja konsultti tuki Berneriä tekoälystrategian, eettisten ohjeiden ja koulutussuunnitelman luomisessa. Loppuraportti esiteltiin johtoryhmälle ja toimitusjohtajalle, sisältäen suositukset tekoälyn hyödyntämisen seuraavista askeleista.
Bonus: Tässä Google Notebook LM:n avulla tehty podcast, joka esittelee pilotin ja tulokset keskustelun muodossa:
Lisätietoja
Sherpa, toimitusjohtaja Elina Bono
elina.bono@sherpa.fi 0407460427
Toimitusjohtaja / New business & public relations
+358 40 746 0427
elina.bono@sherpa.fi